Communicatie

Stap voor stap naar een communicatieve organisatie

Gemeente Rheden ontwikkelt naar een netwerkorganisatie. We investeren in de kwaliteit van ons contact met mensen in onze lokale netwerken. Waardevol contact met ons netwerk gaat verder dan de inzet van effectieve communicatiemiddelen. Goed contact met onze omgeving gaat vooral over gedrag en vraagt nadrukkelijk omgevingsbewust en communicatief handelen van iedereen. Ook in 2017 werkten we daarom verder aan de communicatieve organisatie. De organisatie onderkent dat alle collega’s een bijdrage leveren aan professionele communicatie en de rol van de professionals van het team communicatie als adviseur en coach hierbij versterkte. Steeds vaker starten we projecten met een omgevingsanalyse en brengen we vooraf de communicatieopgave in kaart. Het team communicatie begeleidt degelijke analyses. Daarnaast adviseert het team communicatie proactief en ongevraagd bij issues. Het team signaleert en interpreteert vragen uit de samenleving, deelt deze actief in de organisatie en adviseert over een passende reactie. Het team droeg in 2017 bij aan verschillende organisatiebrede thema’s, tientallen projecten en de doorontwikkeling van de interne organisatie. Daarnaast adviseerde het team bestuurders bij profilering en issues.

Participatie

Participatie stond in 2017 hoog op de agenda. De gemeente Rheden wil de manier waarop zij samenwerkt met inwoners continu verbeteren en dus zochten de raad, het bestuur en de ambtelijke organisatie ook dit jaar naar een optimale samenwerking met de omgeving, zowel in het kader van burgerparticipatie als overheidsparticipatie.
In januari 2017 is de notitie “Participatie in de gemeente Rheden, werkwijze om te komen tot participatiebeleid” opgesteld. Hierin staat beschreven hoe de gemeente en inwoners met elkaar willen samenwerken. Deze werkwijze moet voor meer eenheid en duidelijkheid zorgen in de manieren waarop de gemeente met inwoners samenwerkt. De gemeenteraad gaf de opdracht deze werkwijze te toetsen aan de hand van de praktijk. Het team communicatie was projectleider van dit project, waarbij we aan de hand van zes pilots de toepasbaarheid van de werkwijze participatie toetsten. Hieruit blijkt dat de werkwijze een aantal sterke punten heeft en een paar beperkingen. Conclusie is dat we de sterke punten behouden én de beperkingen wegnemen en de werkwijze in 2018 verder doorontwikkelen.

Naast burgerparticipatie stond in 2017 het onderwerp overheidsparticipatie op de agenda van de gemeenteraad. De raad ging met zichzelf in discussie over hun eigen rolneming bij initiatieven vanuit de samenleving. Deze discussie wordt na de verkiezingen in de nieuwe raad vervolgd.