Streefwaarden

Dit waren we van plan

Dit hebben we behaald

  1. Voor de feitelijke outcome wordt verwezen naar de streefwaarden in de betreffende programma’s.

Prestaties

Dit waren we van plan

Dit hebben we gedaan

  1. Het continueren van de interactieve ontwikkeling en uitvoeren van structuurvisies voor de stedelijke kernen en het buitengebied. Met name zal aan de structuurvisie voor de kern Dieren worden gewerkt. Dit is het laatste dorp in onze gemeente waarvoor nog een structuurvisie moet worden opgesteld.

Onder de noemer ‘mijn dorp van morgen’ is verder gewerkt aan de structuurvisies voor alle dorpen. In oktober 2017 is de structuurvisie voor Velp vastgesteld. Daarnaast zijn wij gedurende het jaar gestart met de laatste visie in de reeks: die voor het dorp Dieren. Hiervoor zijn onder meer 20 interviews afgenomen bij bewoners, ondernemers en organisaties. Ook hebben ruim 60 Dierenaren deelgenomen aan een gebiedsconferentie. De ideeën die tijdens deze conferentie naar voren zijn gekomen, worden begin 2018 via een internetpeiling aan een breed publiek voorgelegd, waarna de vertaalslag naar een ontwerp structuurvisie plaatsvindt.

  1. Voor het buitengebied zal de structuurvisie in de vorm van een omgevingsvisie (vooruitlopend op de Omgevingswet) worden opgesteld.

In 2017 zijn we gestart met het interactieve proces voor een omgevingsvisie Buitengebied. Voor de visievorming zijn we in gesprek gegaan met inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en andere overheden. Dit hebben we o.a. gedaan door middel van interviews (30 in totaal), een gebiedsconferentie (ruim 70 deelnemers) en een internetpeiling (1328 stemmen). 2017 stond daarmee in het teken van het in gesprek gaan met de samenleving en halen van input voor de visie. 2018 zal in het teken staan van het opstellen van de visie en de besluitvorming hierover door de raad.

  1. Stimuleren en ondersteunen van ruimtelijke (of locatiegerichte) initiatieven die passend (te maken) zijn binnen de ruimtelijke beleidskaders en bijdragen aan het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

Dit betreft een continue stroom van ruimtelijke initiatieven uit de samenleving die niet passen binnen het bestemmingsplan. Doel is om in gesprek met de initiatiefnemer te kijken naar de mogelijkheden om het initiatief te laten passen binnen onze ruimtelijke doelstellingen. We bieden initiatiefnemers daarbij verschillende mogelijkheden aan om het initiatief op een laagdrempelige manier te bespreken en te verkennen.   

  1. Het begeleiden van dan wel participeren in (gebiedsontwikkelings)processen en realiseren van projecten gebiedsontwikkeling waarbij sprake is van een gemeentelijk belang.

Ook in 2017 hebben wij gewerkt aan verschillende ruimtelijke projecten en initiatieven. Voorbeelden zijn het nieuwe zwembad in Velp, de woonwijk Nimmer Dor in Laag-Soeren, de revitalisatie van het winkelcentrum Calluna in Dieren, de herstructurering van Velp Zuid en diverse mogelijke herontwikkelingen, zoals Bloemershof in Dieren en het Record- en Vitens-terrein in Velp. De begeleiding en integrale beoordeling van dit soort initiatieven is een continu proces. De gemeenteraad wordt door middel van zogenaamde ‘factsheets’ op gezette tijden geïnformeerd over de voortgang van alle projecten.

  1. Het opstellen van een plan van aanpak voor de implementatie van de Omgevingswet.

In 2017 is een start gemaakt met de implementatie van de Omgevingswet. In juni heeft het college de notitie ‘Voorbereiding invoering Omgevingswet’ vastgesteld, waarin de routekaart voor de invoering van de wet in Rheden wordt aangegeven. Belangrijke keuze is om de implementatie van de wet niet naast de actuele planvorming te plaatsen, maar om juist in de actuele planvorming de doelen van de Omgevingswet al zo veel mogelijk invulling te geven. De implementatie is daarmee geen overgang op een bepaald moment van oud naar nieuw, maar een voortgaand proces van vernieuwing. In oktober heeft een informele sessie met de Raad plaatsgevonden om van gedachten te wisselen over de rolneming van de Raad binnen de Omgevingswet. Door uitstel van formele invoering van de Omgevingswet tot 1 januari 2021 is heroverweging nodig van de vastgestelde planning.

  1. Het proces tot versoepeling en vereenvoudiging van omgevingsvergunningverlening wordt afgestemd op de Omgevingswet, waarbij de klant in een zo vroeg mogelijk stadium een snel, eenduidig en integraal advies krijgt om zijn/haar plan zo efficiënt mogelijk door wettelijke procedures heen te loodsen. Wij koppelen hierbij professionele kennis aan gastheerschap. We denken in mogelijkheden en zien het als een uitdaging om klanten met een goed gevoel de deur in te laten gaan, ook als niet alle wensen worden ingewilligd.

De optimalisering van werkprocessen heeft structurele aandacht. In 2017 zijn functies samengevoegd zodat er per dossier 1 planbegeleider verantwoordelijk is voor het hele vergunningenproces en aanspreekpunt is voor de klant. Daarnaast heeft iedereen een opleiding pre-mediation vaardigheden gevolgd. De focus ligt meer op de schetsplanfase. Een goede voorverkenning leidt tot minder proceduretijd en problemen in de formele vergunningprocedure. Het meer aan de voorkant werken krijgt een vervolg in 2018. Dan zullen we ook de implementatie van klare taal in brieven en e-mail afronden.

  1. Ten behoeve van de actualisatie zullen de bestemmingsplannen van Velp (woongebieden), Laag Soeren, Rheden (woongebieden), Velp De Beemd en Dieren (woongebieden) aan de raad ter vaststelling worden voorgelegd.

 Het bestemmingsplan Velp-Noord (woongebieden) is vastgesteld en onheroepelijk. BP Velp-zuid (woongebieden) is vastgesteld en wacht op uitspraak van Raad van State; BP De Beemd is onherroepelijk; BP Rheden (woongebieden)is onherroepelijk; Bp Laag Soeren is vastgesteld en onherroepelijk. BP Dieren - Noord (woongebieden)staat gepland voor mei 2018; BP Dieren-Zuid (woongebieden) staat gepland voor raad van juni 2018.