Streefwaarden

Dit waren we van plan

Dit hebben we behaald

In de woonvisie 2014-2020 zijn onder andere de volgende streefwaarden geformuleerd:

  1. Het gelijk houden van het aantal sociale huurwoningen in de gemeente Rheden.

In de prestatieafspraken met Vivare is afgesproken om de huurvoorraad de komende jaren gelijk te houden. Bij grotere woningbouwlocaties is het streven tenminste 35% in de (sociale) huur te realiseren. Door verkoop en sloop is het aantal sociale huurwoningen licht afgenomen, maar in de nieuwbouwplannen voor de komende jaren zijn voldoende sociale huurwoningen opgenomen om de doelstelling te behalen.

  1. Extra aanbod creëren in het huursegment met een huurprijs tussen € 710 en € 900

Bij het project Bloemershof in Dieren staan 16 woningen gepland in dit segment. In de (sub)regio staat het als belangrijk aandachtspunt op de agenda.

  1. Sturen op een nieuwbouwproductie van plusminus 80 woningen per jaar.

In de periode 2014-2017 zijn er ruim 200 nieuwbouwwoningen gerealiseerd in onze gemeente. Dit gemiddelde van 50 woningen per jaar ligt onder het streefgetal van 80. Oorzaak is de economische crisis, de bouw komt nu weer op gang.

  1. Bij nieuwbouw het accent op grondgebonden woningen.

Bij nieuwe initiatieven wordt een afweging gemaakt op basis van de woonvisie, de structuurvisie en een woningmarktanalyse aan welke woningen behoefte is op die bepaalde locatie in die bepaalde kern. Het accent ligt op grondgebonden woningen, maar soms kan het advies hiervan afwijken gezien de specifieke behoefte.

Bij deze streefwaarden moet aangetekend worden dat het bereiken van deze streefwaarden meerdere jaren vergt (einddatum 2020), dan wel afhankelijk is van keuzes van marktpartijen.

Prestaties

Dit waren we van plan

Dit hebben we gedaan

  1. Het uitvoeren van de actiepunten van de vastgestelde woonvisie 2014-2020. De actiepunten hebben betrekking op de in de nieuwe woonvisie geformuleerde speerpunten betaalbaarheid, aantrekkelijke woonmilieus, bouwen voor de behoefte en toekomstbestendig wonen.

Het uitvoeren van de woonvisie is een continue proces. Verwezen wordt naar onderstaande toelichting in de prestaties. In 2017 is speciale aandacht geweest voor uitstroom uit het beschermd wonen en het (preventief) levensloopgeschikt maken van bestaande woningvoorraad.

  1. De woonvisie is richtinggevend bij de afweging of en aan welke nieuwe woningbouwplannen wij willen meewerken. Aangezien de woningmarkt zich niet beperkt tot de grenzen van onze gemeente, investeren wij al in een vroeg stadium in de afstemming met andere regiogemeenten.

In 2017 is door gemeenten uit de subregio en de provincie gewerkt aan een nieuwe subregionale woonagenda. Deze zal in 2018 worden vastgesteld. Thema's die aan de orde komen zijn betaalbaarheid, passendheid, duurzaamheid, wonen en zorg, innovatie en woningbouwprogrammering.

  1. Het uitvoeren van de vastgestelde prestatieafspraken met woningbouwcorporaties Vivare en Veluwonen (voorheen Sprengenland Wonen).

Drie keer per jaar monitoren we als gemeente, Vivare en HVR de uitvoering van de prestatieafspraken. In 2017 zijn de meeste afspraken uitgevoerd, qua duurzaamheid zijn de doelstellingen niet helemaal gehaald. Daarom wordt er een inhaalslag gemaakt in 2018. Bij Veluwonen monitoren we 2x per jaar. In 2017 zijn bijna alle afspraken nagekomen. Overleg over preventief levensloopgeschikt maken van woningen wordt doorgeschoven naar 2018.

  1. De fasegewijze uitvoering van herstructureringsopgaven.

Vivare, wijkplatform en gemeente werken gezamenlijk aan de uitvoering van de Visie Velp Zuid Straks. De in 2012 opgestelde raamovereenkomst wordt volgens planning uitgevoerd. In 2017 is het deelplan Van Kolplein e.o opgeleverd en thans is het deelplan Beltjeshofstraat in uitvoering.  De overige tot 2025 onderhanden te nemen deelgebieden zijn in voorbereiding. De sociale wijkvernieuwing wordt opgepakt door de krachtcoach van Radar.