Streefwaarden

Dit waren we van plan

Dit hebben we behaald

  1. De aangeboden opleidingstrajecten hebben een slagingspercentage (afronding met certificaat of diploma) van 75%.

Wanneer een klant een opleidingstraject vanuit de gemeente krijgt aangeboden, worden hier afspraken over gemaakt in de persoonlijke trajectplan van de klant. De consulent borgt het proces middels ditzelfde trajectplan. Omdat de borging via de persoonlijke trajectplannen verloopt vindt verder geen monitoring van het totaal van opleidingstrajecten plaats en zijn er geen slagingspercentages bekend.
Daarnaast worden de ingezette trajecten vaak niet afgesloten met een diploma of certificaat. Wel kan het zo zijn dat mensen een Staatsexamen 1 of 2 of een inburgeringsexamen afleggen. De resultaten daarvan zijn echter niet bekend bij onze partner in deze, het ROC RijnIJssel.

Prestaties

Dit waren we van plan

Dit hebben we gedaan

  1. Wij maken afspraken met organisaties die opleidingen aanbieden om het taal- en rekenniveau van onze inwoners te verbeteren. Wij brengen het huidige opleidingenaanbod in beeld en onderzoeken hoeveel inwoners hiervan gebruik maken.

Formele aanbieders:
- Er zijn afspraken gemaakt met het ROC RijnIJssel voor het formele aanbod en binnen het Regionaal Educatieplan Midden-Gelerderland.
Aantal cursusplaatsen bij ROC RijnIJssel: 41 (officieel 1 voor Rozendaal en 40 voor Rheden). Aantal gevolgde trajecten (personen die een traject gevolgd hebben):53 (waarvan 1 uit Rozendaal)
Extra aanbod door ROC RijnIJssel: Taal op de werkvloer:
Ten behoeve van de regionale doelgroep WSW-medewerkers wordt door ROC-RijnIJssel op locatie bij Presikhaaf Bedrijven een aanbod verzorgd voor autochtone en allochtone taalvragers. Dit programma verloopt goed. Per 2018 zal arbeidsontwikkelingsbedrijf Scalabor een groot deel van de taken van Presikhaaf Bedrijven overnemen. Waar mogelijk wordt aandacht voor taal en taalontwikkeling opgenomen in de dienstverlening.
- Er zijn afspraken gemaakt met IVIO als tweede formele taalaanbieder. Zij zullen zich vooral richten op werkende laaggeletterden. IVIO heeft hiertoe in 2017 een subsidie ontvangen en zal haar werkzaamheden in 2018 voortzetten.
Non-formele aanbieder:
Vanaf medio september 2017 biedt Taalhuis Veluwezoom cursussen aan voor het verbeteren van taal- en digitale vaardigheden van onze inwoners. Wanneer mensen zelf met een taalvraag zitten kunnen ze terecht bij het Taalhuis om daar te kunnen werken aan hun vraag. Het aanbod van het Taalhuis bestaat uit de volgende zaken met daarachter het aantal deelnemers in onze gemeente (peildatum december 2017):

  • Klik en Tik : 1
  • Traject bij ROC RijnIJssel: 5
  • Conversatiegroep: 13
  • Lees/schrijfgroep: 1
  • Taalcoach: 6