Streefwaarden

Dit waren we van plan

Dit hebben we behaald

  1. 25% van de inwoners uit de gemeente Rheden en Rozendaal die in 2017 gebruik maken van budgetbeheer kunnen middels training en begeleiding binnen maximaal 3 jaar hun eigen inkomen weer beheren.

In 2017 stroomden 63 nieuwe cliënten in budgetbeheer. (Cohort Budgetbeheer 2017) Deze groep zal de komende jaren worden gevolgd.
Ter informatie: Vanaf 2018 zijn we aangesloten bij de Benchmark Schuldhulpverlening. De resultaten van de Benchmark worden jaarlijks gerapporteerd. Bij dit verslag zal ook gerapporteerd worden over de 63 cliënten die in 2017 zijn ingestroomd in budgetbeheer.

Prestaties

Dit waren we van plan

Dit hebben we gedaan

0.1  In 2017 krijgt de inwoner die zich meldt bij het Klant Contact Centrum (KCC) binnen 5 werkdagen een uitnodiging voor een informatie- en adviesgesprek. Binnen 2 weken vindt een intakegesprek plaats.

Het aantal meldingen bleef in 2017 met 237 nieuwe meldingen op het hoge niveau van de afgelopen jaren. De snelheid van afhandeling is aanmerkelijk verbeterd.  Er is geen sprake meer van een wachtlijst. Alle nieuwe aanmeldingen schulddienstverlening worden binnen 2 weken ingepland voor een gesprek. 80% van de aanmeldgesprekken vindt daadwerkelijk binnen plaats binnen deze 2 weken. De overigen gesprekken worden binnen 4 weken afgehandeld. Slechts een enkel gesprekken vindt later dan 4 weken plaats. Overschrijding van die termijn heeft altijd een aanwijsbare oorzaak, waarover contact is geweest met de cliënt.

1.1  In 2017 zetten we in op preventie door het geven van voorlichting en advies aan mensen met een minimum inkomen en aan mensen met nog kleine schulden.

In 2017 hebben we een sociaal café schuld-hulpverlening georganiseerd. Als vervolg op het sociaal café zijn met maatschappelijke organisaties zoals de stichting Schuldhulpmaatje, Humanitas,  Rijnstad/Sociale Raadslieden en Bibliotheek afspraken gemaakt over preventie. In overleg met hen zijn twee nieuwe preventieve projecten ontwikkeld: de formulierenhulp Rheden en de financiële jongerencoach.
Het project formulierenhulp geeft toegang tot internet en biedt ondersteuning bij de aanvraag van (inkomens) voorzieningen. De financiële jongerencoach werkt outreachend voor jongeren met (het risico op) schulden.

1.2  In 2017 biedt de gemeente budgetbeheer aan bij inwoners voor wie de noodzaak is aangetoond en die hiervan gebruik willen maken. Deze inwoners krijgen de mogelijkheid om middels training en begeleiding weer te groeien naar beheer van eigen inkomen binnen een periode van maximaal vijf jaar.

In 2017 waren er 75 aanmeldingen voor budgetbeheer. Dat resulteerde in een instroom van 63 nieuwe cliënten.