Streefwaarden

Dit waren we van plan

Dit hebben we behaald

2015

2016

Str.w.

Melding overlast jeugdoverlast

Politie VNG

155

167

150

Veiligheidsgevoel op plekken waar groepen jongeren rondhangen % vaak/soms onveilig.

VM

35

30

2017

239

In 2017 waren er in Dieren 4 hotspots waar jeugdoverlast werd ervaren. De stijging van het aantal meldingen is hierdoor te verklaren en doordat we actief inwoners hebben benaderd om deze overlast te melden. De overlastmeldingen zijn opgepakt binnen Pak Je Kans (aanpak jeugdgroepen).

Inzichtelijk maken van het aantal jongeren die worden doorverwezen of gesignaleerd vanuit de veiligheidsketen naar de zorgketen en in hoeverre dit daadwerkelijk leidt tot individuele aanpakken door het uitvoeren van een nulmeting.

De nulmeting is nog niet uitgevoerd. Dit komt omdat eerst de nieuwe aanpak problematisch jeugd geïmplementeerd moest worden.

Prestaties

Dit waren we van plan

Dit hebben we gedaan

Individuele aanpak en vroegsignalering
Doordat de afgelopen vier jaar de focus op de sluitende aanpak problematische jeugdgroepen (PakJeKans) lag, zijn hier goede resultaten gehaald. De meldingen van jeugdoverlast, vandalisme en baldadigheid dalen. Er zijn minder jeugdgroepen die in de openbare ruimte voor overlast zorgen en er zijn minder locaties waar overlast wordt ervaren. Deze sluitende aanpak (PakJeKans) is nu going concern. De functie zoals de straatcoaches die nu invullen, is onlosmakelijk onderdeel van de sluitende aanpak.

De focus van de sluitende aanpak, wordt verlegd naar de individuele aanpak van problematische jeugd. Dit betekent verbeteren van de verbinding tussen onder andere zorg, werk en inkomen, scholen en veiligheid. Ook het vroeg signaleren van problematiek door bijvoorbeeld partijen die op straat toezicht houden en het oppakken van deze signalen, is belangrijk.

Medio 2017 zijn de jeugdboa's begonnen. De samenwerkingsketen tussen de jeugdboa's, politie, jongerenwerk, jongerencoach, jeugdhulpverlening en gemeente is opgezet. Daarnaast is de nieuwe aanpak problematische jeugdgroepen geïmplementeerd, onderdeel hiervan is de Plus-Min-Mee methode.
De plus-min-mee methode brengt in beeld hoe een jeugdgroep is ingedeeld. Het laat zien welke positieve (plus) en negatieve (min) jongeren effect hebben in de groep. Dit is een effectief en overzichtelijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in een jeugdgroep. Met dit inzicht kan er, samen met ketenpartners, methodisch worden gewerkt op de jeugdgroep.
Vanuit de Plus-Min-Mee methode wordt ook gekeken naar de individuele hulp per jongere en wat/hij zij nodig heeft.