Ruimtelijk Domein

In het ruimtelijk domein werkten we het afgelopen jaar aan het versterken van een robuuste, aantrekkelijke en duurzame leefomgeving, waar het voor onze inwoners, instellingen en bedrijven goed toeven is. We geven mensen waar mogelijk ruimte zelf invulling te geven aan hun directe leefomgeving en faciliteren initiatieven van inwoners, instellingen en bedrijven.

Allerlei ontwikkelingen waren het afgelopen jaar van invloed op deze programmadoelstelling. Zo zagen we in 2017 mooie ontwikkelingen in de samenwerking op de Veluwe. Partners werkten in de gebiedsopgave “De Veluwe op 1” samen aan de toekomst van de Veluwe. Onze gemeente gelooft sterk in deze samenwerking en is bestuurlijk en ambtelijk zeer betrokken geweest.

Samen met het rijk, de provincie, andere overheden, organisaties en inwoners werken we aan een toekomstgerichte veilige hoogwaterafvoer van de IJssel. Voor Rheden zijn daarvoor de Actualisatie Voorkeursstrategie IJssel (met oa de Havikerwaard) en de intergemeentelijke structuurvisie Rivierklimaatpark IJsselpoort van belang.

In 2017 maakten we ook een start met de implementatie van de Omgevingswet. Doel is een meer integrale benadering van planvorming in de ruimtelijke ordening, milieu en natuur en om gemeenten, provincies en waterschappen meer eigen beslissingsruimte geven. In het najaar werd duidelijk dat de invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2021. In 2018 is heroriëntatie nodig op het invoeringstraject van de Omgevingswet in Rheden.

Het jaar 2017 stond ook in het teken van het opstarten van het programma Rhedense Klimaataanpak. Het programma heeft als doel met de energietransitie Rheden voor te bereiden op een veranderend klimaat en het transitieproces in de samenleving te organiseren en inwoners, bedrijven en organisaties te activeren zelf bij te dragen aan de doelstellingen van energie en klimaat.

Het gaat goed met de economie. Dat merken we ook in onze gemeente. Nieuwe bedrijven vestigen zich hier en bestaande breiden uit. Zelfs de werkgelegenheid steeg in 2017 met 2,6%. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, onderwijs én bedrijfsleven om aan onze lokale economie uitvoering te geven. We willen een robuuste, innovatieve en duurzame economie realiseren die toekomstgericht én toekomstbestendig is. In 2016 stelde de gemeenteraad een actuele economische visie en uitvoeringsprogramma tot 2020. Met het programma willen we regio bedrijven in onze regio houden, starters en zzp-ers faciliteren, de rode loper uitrollen voor nieuwe bedrijven, nieuwe kansen in de toeristisch-recreatieve sector benutten en kansen in de circulaire economie creëren.

De Triple Helix, de verdere uitbouw van de Groene Vallei, ontstond vorig jaar toen een nieuwe economische visie werd gepresenteerd. Stimuleren, samenwerken en inspireren is de bedoeling van het samenwerkingsverband tussen Rhedense ondernemers, onderwijs en overheid. Ook ondernemers die niet vanuit een “groene” sector opereren maar wel een gemeenschappelijk belang hebben, het versterken van de Rhedense economische structuur, hebben zich bij Triple Helix aangesloten. Het georganiseerde bedrijfsleven is ook aangehaakt , zoals Ondernemersvereniging DELS  en de Ondernemers Club Rheden (voorheen de ICR).