Streefwaarden

Dit waren we van plan

Dit hebben we behaald

  1. Per buurt van de gemeente Rheden het buurtplan actueel houden vanuit de werkwijze 'Ik buurt mee!'

In 2017 hebben we door inzet van de Ik buurt mee! Keet op een laagdrempelig manier informatie gebracht, maar ook opgehaald in de verschillende buurten. Vanuit verschillende teams is de keet ingezet om in de buurten de inwoners te informeren over het actuele onderwerp. Deze momenten worden benut om meer informatie uit te wisselen en het digitale buurtplan te actualiseren.

  1. Op basis van door de raad vastgestelde notitie “uw leefomgeving ons werk” samen met bewoners opgestelde projecten (coproductie).

Is van toepassing sinds 2013 op herinrichtingsprojecten in de openbare ruimte.

  1. De raad werkt in 2017 de initiatieven uit de Notitie 'Nieuwe bestuursstijl' nader uit.

Bij wijze van pilot is per 1 januari 2017 een aantal initiatieven doorgevoerd, waaronder de rondvraag tijdens de raadsvergadering, vragenrondes en een gemeenschappelijke pauze tijdens de informatieavonden en rondetafelgesprekken tijdens de oriëntatieavond.

  1. Onderdeel van de nieuwe bestuursstijl is de doorontwikkeling van het vergadermodel waarin inwoners eerder, beter en meer worden betrokken in het politieke beleidsproces. In de doorontwikkeling worden o.a. meegenomen de initiatieven 'oriëntatieavond', 'rondetafelgesprekken', 'rondvraag raadsvergadering', 'gemeenschappelijke pauze', 'inspreekrecht' en 'Politieke avond', zoals deze zijn beschreven in de notitie nieuwe bestuursstijl.

Een aantal initiatieven uit de notitie 'Nieuwe bestuursstijl' zijn per 1 januari 2017 doorgevoerd. Deze initiatieven en de reeds eerder doorgevoerde initiatieven zoals startnotities en gast van de raad zijn in 2017 geëvalueerd. De bevindingen zijn verwerkt in een rapport van de werkgroep Bestuursstijl dat als informeel overdrachtsdocument wordt voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad

  1. In 2017 is er een door de raad en college gedragen visie op hoe de democratische legitimiteit voldoende is geborgd bij intergemeentelijke samenwerking en in welke (juridische) vorm.

Beleidsnotitie Samenwerkingsverbanden vastgesteld in de maand mei 2017.

  1. In 2017 is er een door de raad en door het college gedragen visie en werkwijze van de Rhedense invulling van ‘participatie’, evenals manieren om met inwoners, organisaties en instanties in contact te treden.

Het oefenen met, en evalueren van de werkwijze is eind 2017 afgerond. De evaluatie van de Participatiewerkwijze wordt in kwartaal1 (2018) besproken in de gemeenteraad.

Prestaties

Dit waren we van plan

Dit hebben we gedaan

bij 2. De werkwijze 'Uw leefomgeving, ons werk!'is geëvalueerd en de uitkomsten van de evaluatie zijn voor de zomer 2016 ter kennisgeving aangeboden aan de gemeenteraad.

bij 6. Waar het burgerparticipatie betreft, heeft de gemeente Rheden de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. De leidraad voor coproductie Uw leefomgeving ons werk! en het programma Ik buurt mee zijn voorbeelden van de vruchtbare samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners. De komende jaren bouwt de gemeente hierop voort, in nauw contact met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Het ontwikkelen van nieuw participatiebeleid maakt hiervan deel uit.
Voor het opstellen van de notitie over participatie is inmiddels onderzoek gedaan onder inwoners, zowel kwalitatief als kwantitatief. Verder is advies ingewonnen bij de raadswerkgroep nieuwe bestuursstijl, worden meerdere (groepen) stakeholders geconsulteerd en is uiteraard gekeken naar hoe andere gemeenten met inwonerparticipatie omgaan en daaraan gekoppeld de reeds bestaande samenwerkingsvormen, zoals we ze kennen in de gemeente Rheden. Denk aan de hiervoor genoemde leidraad voor coproductie ‘Uw leefomgeving, ons werk!’ en ‘Ik Buurt Mee’. Het resultaat zal zijn een praktisch beleidsvoorstel dat het gezamenlijk vertrekpunt vormt voor een goede samenwerking tussen de gemeente Rheden en haar inwoners. De beleidsnotitie staat geagendeerd voor de raadsvergadering van december 2016.

In januari 2017 is de notitie “Participatie in de gemeente Rheden, werkwijze om te komen tot participatiebeleid” opgesteld. Hierin staat beschreven hoe de gemeente en inwoners met elkaar willen samenwerken. Deze werkwijze moet voor meer eenheid en duidelijkheid zorgen in de manieren waarop de gemeente met inwoners samenwerkt. De gemeenteraad gaf de opdracht deze werkwijze te toetsen aan de hand van de praktijk. Het team communicatie was projectleider van dit project, waarbij we aan de hand van zes pilots de toepasbaarheid van de werkwijze participatie toetsten. Hieruit blijkt dat de werkwijze een aantal sterke punten heeft en een paar beperkingen. Conclusie is dat we de sterke punten behouden én de beperkingen wegnemen en de werkwijze in 2018 verder doorontwikkelen.

In de raad van 23 februari 2016 is de notitie ‘Nieuwe bestuursstijl’ vastgesteld, waarin de missie en de visie van de raad op de nieuwe bestuursstijl op staan. In de notitie worden achttien initiatieven genoemd die via een gefaseerd traject in 2017 worden uitgewerkt en uitgevoerd.

Zie beantwoording hiervoor.

Tot slot gaat de gemeente Rheden door op de ingeslagen weg van moderniseren en efficiënter vormgeven van haar externe communicatie. De denkrichting hierbij stoelt op drie pijlers: meer in dialoog met inwoners en minder informeren; meer digitaal communiceren en minder papier; informatie halen in plaats van brengen.

Goed contact met onze omgeving gaat vooral over gedrag en vraagt nadrukkelijk omgevingsbewust en communicatief handelen van iedereen. Ook in 2017 werkten we daarom verder aan de communicatieve organisatie. De organisatie onderkent dat alle collega’s een bijdrage leveren aan professionele communicatie en de rol van de professionals van het team communicatie als adviseur encoach hierbij versterkte. Steeds vaker starten we projecten met een omgevingsanalyse en brengen we vooraf de communicatieopgave in kaart. Het team communicatie begeleidt degelijke analyses.