Dit jaar kenmerkte zich door mooie ontwikkelingen in de samenwerking op de Veluwe. Een gebiedsopgave Veluwe-op-1 is gerealiseerd waaraan partners uit overheid, ondernemers, natuureigenaren en -beheerders, inwoners en onderwijs samen werken aan een verbeterde Veluwe. Verbetering in kwaliteit van natuur, beleefbaarheid van natuur, water, erfgoed en dorpen en steden. Gemeente is bestuurlijk en ambtelijk zeer betrokken geweest in de voorbereiding. De samenwerking wordt in 2018 bekrachtigd tussen alle partijen.
Het Apeldoorns Kanaal kent een nieuwe fase. In plaats van het bevaarbaar maken van het kanaal gaat de Provincie Gelderland over naar het beleefbaar maken van het kanaal. Dit heeft tot gevolg dat er veel initiatieven opkomen bij inwoners en ondernemers die de Provincie Gelderland inventariseert. Het is mogelijk dat in 2018 via cofinanciering een aantal initiatieven uitgevoerd wordt. Provinciale Staten neemt hierover een beslissing in het voorjaar van 2018.
In 2018 wordt vanuit het rijk en de provincie in samenwerking met andere overheden, organisaties en inwoners verder gewerkt aan een toekomstgerichte veilige hoogwaterafvoer van de IJssel. Voor Rheden zijn daarvoor de Actualisatie Voorkeursstrategie IJssel (met oa de Havikerwaard) en de intergemeentelijke structuurvisie Rivierklimaatpark IJsselpoort van belang. Dit jaar volgen hierin een aantal belangrijke processtappen. Ook blijven wij de ontwikkelingen rondom het Logistiek Ecopark IJsselvallei Doesburg en de daaruit mogelijke ruimtelijke effecten voor Rheden nauwgezet volgen.
Ons buitengebied is prachtig en volop in beweging. Bovenstaande ontwikkelingen zijn maar een paar voorbeelden van deze beweging. Zo hebben we ook nog de omgevingsvisie Buitengebied, het Gelders arcadie, diverse projecten vanuit het Landschapsontwikkelingsplan en nog veel meer. De uitdaging en urgentie wordt steeds groter om al deze ontwikkelingen en de diverse betrokken partijen en (particuliere) initiatieven in verbinding te brengen met elkaar en potentiële kansen nog meer te benutten. De gedachtevorming over hoe we dit kunnen bereiken zal in 2018 meer vorm gaan krijgen.
De complexe afstemming van vele bestaande wetten in de Omgevingswet en de invoering van het digitale stelsel hebben ertoe geleid dat de formele invoering van de Omgevingswet is uitgesteld met twee jaar tot 1 januari 2021. Dit werd najaar 2017 definitief duidelijk. Dit betekent dat in 2018 heroriëntatie nodig is op het invoeringstraject van de Omgevingswet in Rheden. De feitelijk invoering van de Omgevingswet zelf hangt sterk af van de concrete stappen die het Rijk hierin zal zetten. In 2018 zal een aangepast implementatietraject vastgesteld worden.
Ga naar Rheden.nl